DSC03007

Naše zkušenost: PODNEBÍ Madeira versus Kanárské ostrovy

Na Kanáry létáme v období leden – březen (dohromady jsme tu strávili 12 měsíců). Na Madeiře jsme strávili celý březen.

Co jsme vypozorovali? 

Madeira má o něco chladnější podnebí než Kanárské ostrovy (v zimě bych tam nejezdila). Zároveň tu i více prší – díky tomu je madeirská příroda v březnu nádherně zelená.

Hornaté Kanárské ostrovy jsou v únoru a březnu také krásně. Ale přece jen taková “džungle” jako na Madeiře to není :-). Jednoznačnou výhodou je méně deště, což usnadňuje výlety s dětmi.

Také jsem si všimla, že na Madeiře se rychleji mění počasí během dne.

Na Kanárech bez problémů strávíš půl dne na pláži a celou dobu je krásně teplo. To byla s 3 malými dětmi velká výhoda – když už jsem sbalila všechny věci, zásoby jídla a šnečím tempem jsme došli na pláž, mohli jsme tam nějakou dobu zůstat :-D.

Naopak na Madeiře je potřeba být flexibilní a změnám počasí se přizpůsobit.

Dále zmíním mikroklima – platí jak pro Kanárské ostrovy, tak pro Madeiru. Jih hornatých ostrovů je znatelně teplejší než sever. A na pobřeží je tepleji než ve vnitrozemí. Doporučuji na to myslet při výběru ubytování, obzvlášť v zimním období.

Poznámka na závěr: Při plánování pobytu doporučuji sledovat nejen průměrné teploty a množství srážek, ale myslet i na množství turistů.

S blížící se sezonou jich přijíždí stále více. S tím, že Madeira nám přišla ještě o něco víc turistická než hornaté Kanárské ostrovy.

Chceš další inspiraci k dlouhodobému cestování? Stáhni si ZDARMA 7 tajemství Kanárských ostrovů & Madeiry.

Související příspěvky:

Calima: Saharský prach na Kanárech

Calima je fenomén, kdy se na Kanárské ostrovy dostává saharský prach, který způsobuje “mlhu” a zhoršenou viditelnost. Ze své zkušenosti můžu říct, že se calima

Ještěrka Enrique & příběh sopek

V srdci malebných Kanárských ostrovů, mezi kvetoucími rostlinami a sopečnými skalisky, se skrývá další z hrdinů knihy Plážopedie. Enrique není jen tak obyčejná ještěrka –