Zákoutí na Plaza de Santiago

Zábavný archeologický park a Svatojakubská cesta na Kanárech

Cestou na sever Gran Canarie jsme zažili magický div přírody, když se před námi objevil zasněžený vrchol hory. Pod ním se převalovaly mraky, takže to vypadalo, že bílá špička visí uprostřed oblohy. Protože na Gran Canarii tak vysoké hory nejsou, pochopili jsme, že to je El Teide na Tenerife (nejvyšší hora Španělska s nadmořskou výškou 3718 m.).

Město Gáldar leží na úpatí o něco méně dramatické Montaňa de Gáldar. Pokud přijíždíte z jihu ostrova, nejspíš pocítíte rozdíl v podnebí. V zimě je v Gáldaru výrazně chladněji a častěji tu prší. Centrum města je příjemné a zábavné pro děti. Zvládli jsme dokonce zdejší nejzajímavější atrakci – archeologické naleziště Cueva Pintada s pozůstatky guančských obydlí a jeskynních maleb.

Gáldar

Naleziště je zakryté střechou (dobré místo, kde se schovat před deštěm) a bezbariérové, takže kočárek klidně vezměte s sebou. Vstupné stojí 6 EUR / děti zdarma. Na úvod jsme shlédli film (španělsky s anglickými titulky), který Lukáška s Davídkem bavil. Adámka jsem nosila v manduce, což měl rád a byl klidný. Pak nám průvodkyně řekla, ať pokračujeme vlastním tempem a počkáme na skupinu dole u jeskyně s malbou. Kluci začali lítat po dřevěných chodnících, chodit po schodech nahoru a dolů a vzápětí měli hlad a potřebovali na záchod. Takže o program jsme měli postaráno.

Samotná Cueva Pintada, podle které se naleziště jmenuje, pro děti zajímavá nebyla. Vměstnali jsme se do malé místnosti s malbou za sklem a mojí největší starostí bylo, aby kluci hlasitým povídáním nerušili průvodkyni.

Na konci trasy stojí několik replik guančských domků s vybavením (kožešiny, nádoby na vodu, sušené ryby, mlýnek na obilí). To kluky bavilo. Také s chutí mačkali tlačítka a pouštěli naučné filmy. Celá akce se obešla bez jakékoliv hysterické scény (zázrak!). Byla to naše první úspěšná komentovaná prohlídka. O těch neúspěšných raději pomlčím.

Okolí našeho lehce pochybného (ale oficiálního) parkoviště
Iglesia de Santiago de los Cabaleros – cíl kanárské Svatojakubské cesty. Nenašla jsem o ní moc informací, pravděpodobně začíná v Maspalomas. Svatojakubská cesta ve Španělsku je moje srdeční záležitost (450 km během dvou návštěv). S dětmi se zatím nechystáme, ale pokud by se to změnilo, sepíšu pro vás zkušenosti a tipy 🙂
Zákoutí na Plaza de Santiago
“Parque Infantil” s formulí a velbloudem – Plaza de los Faycanes
Muzeum a archeologický park Cueva Pintada
Osvětlení naleziště se průběžně mění – další zajímavý podnět pro děti
Vstup do místnosti s nástěnnou malbou
Guančové
Související příspěvky:

Rozhovor o Bali (s Karin Tománkovou)

První polovina rozhovoru s Karin je veřejně dostupná jako video na YouTube a podcast (stahujte ZDE nebo ve vaší aplikaci pro poslech podcastů). Pokud už