DSC02780

10 kanárských specialit, které musíte ochutnat

Kanárské ostrovy patří pod Španělsko, ale zdaleka nenabízejí jen španělskou kuchyni. Bohatá historie tohoto souostroví začíná původními obyvateli (Guanči), pokračuje koloniálním obdobím, kdy se Kanárské ostrovy ocitají příhodně na cestě do Ameriky a kolonizují je střídavě Španělé a Portugalci, je poznamenaná migrací zejména z Kuby a Jižní Ameriky. V kuchyni se všechny tyto vlivy mísí a odráží. Přihoďte k tomu specifické klima, které umožňuje pěstovat tropické ovoce, a oceán na dosah ruky. V tomto článku vám představíme, co z kanárské kuchyně milujeme a neměli byste si to nechat ujít.

1. Papas arrugadas

Papas arrugadas, v doslovném překladu “vrásčité brambory”, jsou maličké brambory (podobné českým zámeckým), uvařené ve slupce ve velmi slané vodě, která se nakonec nechá kompletně odpařit a brambory se chvíli opékají nasucho v soli. Výsledek je neuvěřitelně návykový a strčí do kapsy všechny hranolky a krokety. Ochutnejte v restauraci, poté už si je dokážete připravit i sami, třeba podle tohoto receptu.

Vrásčité brambory jsou samy o sobě skvělé, ale úplně novou úroveň získají přidáním mojo omáčky:

2. Mojo omáčka

Mojo (čti “mocho”) je studená omáčka na bázi papriky, olivového oleje, vinného octa, česneku a římského kmínu. Existuje více drohů mojo omáček – červená, zelená, pikantní, …  V restauraci často dostanete sadu tří mojo omáček. V kombinaci s papas arrugadas jde o neuvěřitelnou pochoutku a asi nejslavnější jídlo Kanárských ostrovů. Tuto dvojkombinaci dostanete i samotnou v barech jako snack, zároveň jde o nejběžnější (a nejlepší) přílohu k masu či rybě.

3. Čerstvé ryby a mořská havěť

Určitě aspoň jednou zajděte do nějaké restaurace u moře. Najděte si takovou, která je oblíbená mezi místními. Na Kanárských ostrovech ryby umí na jedničku! Nečekejte složitosti, ryba je většinou jednoduše připravená na grilu, někdy smažená, často v celku i s hlavou. Kouzlo je v čerstvosti. Jako přílohu si dejte samozřejmě papas arrugadas a mojo omáčku – obvykle tuto přílohu dostanete automaticky.

Odvážnější si mohou dát různé druhy mořské havěti (krevety, kalamáry, chobotnice, …), která je tu extrémně oblíbená. V tomto ohledu ale vlastní zkušenost nenabídneme :-).

El Hierro – grilované ryby a papas arrugadas a omáčkami (ty jsou zvlášť v miskách)

4. Gofio

Gofio je mouka z pražených zrn obilí, nejčastěji z kukuřice a pšenice. Tento starodávný způsob přípravy mouky je dědictvím původních obyvatel – Guančů, kteří sice ještě nepěstovali obilí, ale sbírali zrna všeho druhu, pražili je na ohni, semleli a výsledný produkt jedli místo chleba.

V obchodech s potravinami najdete bohatou nabídku různých druhů gofia v kilových pytlích v sekci s moukou. Svědčí to o tom, že gofio nepřežívá jen jako atrakce pro turisty, ale jde o skutečně oblíbenou ingredienci mezi místními

A co se z gofia dnes vyrábí? Především různé dezerty, které koupíte v restauracích a kavárnách, ale gofio se přidává i do slaných jídel.

Jednoduchý gofiový dezert si můžete udělat i doma – v nejjednodušší verzi použijte recept na kakao, jen kakao nahraďte gofiem. Nám se kukuřičné gofio osvědčilo jako přísada do snídaňových kaší.

5. Tradiční kanárské masové pokrmy

Tady naše zkušenosti neposlouží, protože maso téměř nejíme. Mezi slavná dušená masová jídla Kanárských ostrovů patří ropa vieja (v překladu “staré oblečení”), rancho canario nebo puchero canario. Odvážnější mohou ochutnat oblíbenou specialitu ve vnitrozemí: pomalu pečené kůzle (cabrito).

Kozí farma ve vnitrozemí Gran Canarie

6. Kanárské kafe – Barraquito

Dejte si alespoň jednou v kavárně speciální kanárský kávový drink barraquito – kávu s kondenzovaným mlékem, likérem a mléčnou pěnou. Je výborná. A velmi sladká.

Barraquito v kiosku na La Palmě

7. Kanárské sýry

Téměř na každém ostrově se vyrábí nějaký lokální druh sýra – určitě je ochutnejte.

Nám asi nejvíc zachutnal sýr z El Hierra (queso herreño). Na tomto ostrově najdete rozsáhlé travnaté plochy a chovají se tu krávy, což je na Kanárech výjimečné. Není náhodou, že sýry z El Hierra mají oproti jiným kanárským sýrům vyšší podíl kravského mléka. A jsou vynikající! Zkuste jemný zauzený sýr – queso herreño tierno ahumado. Je velmi populární a seženete ho i na jiných ostrovech.

Možná se vám bude hodit informace, že sýry na Kanárech (a ve Španělsku) jsou obvykle vyrobeny ze směsi kravského, kozího a ovčího mléka o různém poměru a dělí se do tří základních kategorií podle doby zrání: tierno (jemný, čerstvý), semicurado (zrající 2-3 měsíce) a curado (zrající 3-7 měsíců). Určitě zkuste všechny druhy – každý má něco do sebe.

Na Fuerteventuře zase vyzkoušejte slavný kozí sýr (queso majorero) a zajděte si do muzea zasvěceného jeho výrobě. Majorero znamená “fuenteventurský”, vyrábí se z mléka speciální odrůdy koz, která se jmenuje – překvapivě – cabra majorera.

8. Kanárské ovoce: banány, papaya, ananas, …

Na Kanárech najdete ovoce, které byste jinak hledali spíše v jižní Americe nebo jihovýchodní Asii. Koupíte ho čerstvé a lokální i v normálních obchodech (i když na trzích přímo od pěstitelů bude ještě lepší). Na Kanárské ostrovy je zakázáno dovážet banány, ananas a další ovoce, které se tu pěstuje.

Banánová plantáž – La Palma

Užívejte si je čerstvé, nebo si dejte čerstvě připravené smoothie (batido)- mnohé kavárny mají bohatou nabídku batidos. A v neposlední řadě se zajeďte podívat, jak se pěstují, je to zážitek!

A jaké ovoce na Kanárech hledat? Banány se pěstují na všech ostrovech od Gran Canarie na západ, nejvíce však na La Palmě, a je to téměř jeden ze symbolů Kanárských ostrovů. Papaya je výborná ve směsích, pěstuje se úplně na všech ostrovech. Ananas na El Hierru. Mango na La Gomeře. Avokádo nejvíce na La Palmě. Avokádové stromy jsme viděli i divoce rostoucí v parcích a mohli jsme si natrhat :-). Stejně jako mandle na Gran Canarii. Dále pomeranče (v obchodech hledejte naranja del país, ty jsou kanárské), mandarinky, citrony, kiwi, …

Avokádovník v parku (La Palma)

Láká vás něco ještě exotičtějšího? Zkuste dračí ovoce (pitaya), čerimoju (cherimoya), guavu (guayaba), kaktusové plody, … Mimochodem, víte, že se na Kanárech pěstuje i káva? Jde o jedinou plantáž v Evropě. Nachází se na Gran Canarii poblíž Agaete.

El Hierro – plantáž ananasu

9. Víno z Lanzarote

Na Lanzarote najdete jedny z nejzvláštnějších vinic na světě. Víno se tu už po staletí pěstuje ve zdánlivě neúrodném lávovém štěrku. Půlkruhové kamenné zídky chrání rostlinu před větrem. Celý způsob pěstování je extrémně pracný a nelze ho automatizovat. Pěstuje se tu velmi stará odrůda Malvasía. Víno z Lanzarote je unikátní, určitě ochutnejte!

Vinice na Lanzarote

10. Palmový nektar z La Gomery

Na La Gomeře se vyrábí obdoba kanadského javorového sirupu – palmový nektar (miel de palma). Sladký sirup vyrobený z mízy speciálního druhu palmy má velmi neobvyklou a bohatou chuť a lze ho použít místo medu či jiného sladidla. Na La Gomeře se používá také jako doplněk k sýrům, do dezertů (často z gofia) a na spoustu dalších způsobů. Krátké video o procesu výroby si můžete pustit tady:

Kanáry jsou také Španělsko 🙂

Pokud jste strávili nějaký čas ve Španělsku, určitě jste si tam zamilovali spoustu věcí: tortillu, gazpacho, výborné kafe v kavárnách téměř zadarmo, churros (smažené “koblihové” pečivo máčené v horké čokoládě), pekárny, do kterých si ráno zajdete na čerstvý croissant s kávou, sendviče bocadillos… Dobrá zpráva je, že všechny tyto španělské benefity získáte i na Kanárech.

Přečtěte si také související článek, ve kterém najdete další konkrétní tipy, co nakupovat v obchodech: 10+1 potravin, které milujeme na Kanárech.

Churros
Související příspěvky:

Kupujeme letenky

Cesta na Kanárské ostrovy a zpátky je významným nákladem ve vašem rozpočtu, dobrá zpráva ale je, že se tady dá velmi dobře ušetřit.

Pronájem auta

Hned v úvodu mám skvělou zprávu: pronájem auta je na Kanárech radost!