DSC05495

Proč jsme zkrátili naše zimní pobyty?

Čas utíká neuvěřitelně rychle. Máme za sebou 6 let dlouhodobého cestování s dětmi!

V lednu 2023 opět vyrážíme na dvouměsíční cestu (La Palma & Madeira). Kočárky, nosítka, příkrmy a plenky patří dávné minulosti. Cestování je intenzivnější – za den toho stihneme mnohem víc, než dřív.

Zároveň Pavel omezuje práci na 3 dny v týdnu (během kterých stíháme i školní povinnosti). 4 dny v týdnu věnujeme výletům.

Kluci bez problémů ujdou 10 i 12 km v kuse, pokud vybereme atraktivní trasu. Na posledním pobytu si užíváme levády na Madeiře a dostáváme se na místa, o kterých bychom dřív vůbec neuvažovali.

Hysterické scény kvůli učení u Lukáše vymizely (aktuálně je ve 4. třídě). Je pravda, že jsme zavedli systém vnější motivace – 30 minut hraní her na tabletu až ve chvíli, kdy jsou hotové věci do školy. Zároveň Lukáš pochopil, že je pro něj výhodnější udělat své povinnosti a pak mít klid.

Při učení je stále nutná moje přítomnost a plná emoční podpora. Ráda bych v mezičase třeba uklidila kuchyň nebo připravila svačiny, ale to nefunguje. Lukáš okamžitě odchází od stolu a prokrastinuje :-).

Objem učiva ve druhém trojročí skokově narostl. Naštěstí Lukáš pracuje rychle, tak to jakž takž zvládáme.

David je aktuálně ve 2. třídě. Na svoje úkoly potřebuje víc času a víc mé podpory. Má tendenci se podceňovat a emočně se hroutí. Všechnu práci nakonec udělá, ale občas je to o nervy (moje :-)).

Jakmile má hotovo, emocionální výlevy z vteřiny na vteřinu končí. Vesele vyskočí a běží si užít svou půlhodinu hraní her.

Adam je předškolák. A mně je jasné, že jsem se dostala na hranu svých možností a učení s třemi kluky v tomhle režimu je nad moje síly.

Nečekala bych, že to někdy řeknu – nicméně navrhuji Pavlovi, že příští zimu pojedeme “jenom” na měsíc. Shodujeme se, že vybereme nějakou novou atraktivní destinaci. Už teď se těším :-).

Chceš další inspiraci k dlouhodobému cestování? Stáhni si ZDARMA 7 tajemství Kanárských ostrovů & Madeiry.

Související příspěvky:

Calima: Saharský prach na Kanárech

Calima je fenomén, kdy se na Kanárské ostrovy dostává saharský prach, který způsobuje “mlhu” a zhoršenou viditelnost. Ze své zkušenosti můžu říct, že se calima

Ještěrka Enrique & příběh sopek

V srdci malebných Kanárských ostrovů, mezi kvetoucími rostlinami a sopečnými skalisky, se skrývá další z hrdinů knihy Plážopedie. Enrique není jen tak obyčejná ještěrka –