DSC06962

Jaký byl můj cestovatelský rok 2023?

Koncem ledna jsme vyrazili tradičně na Kanáry. Tentokrát jsme naplánovali měsíc na La Palmě (náš druhý pobyt) a měsíc na Madeiře. Oba ostrovy jsou úžasné.

💜

Na La Palmu jsme se chtěli vrátit kvůli novému vulkánu Tajogaite, který vzniknul při erupci v roce 2021. Bylo fascinující sledovat, jak se celá oblast proměnila. Kouřící sopku neuvidíš každý den :). Zároveň můžu s potěšením konstatovat, že se život na La Palmě vrátil do normálu (až na zavřené letovisko Puerto Naos).

💜

Na Madeiru jsme byli hodně zvědaví. Zpočátku nás nepříjemně zaskočilo množství turistů, na které nejsme z Kanárů zvyklí. Ale brzy jsme se pustili do prozkoumávání neznámých levád, což je fajn způsob, jak se davům lidí vyhnout. Kluci si užívali dobrodružství a objevování. Nachodili jsme spoustu kilometrů a pobyt si užili naplno.

💜

V létě jsme se podívali do Berlína. A pak jsme poprvé vycestovali POUZE S JEDNÍM dítětem – další dva odjeli na skautský tábor. S nejmladším synem jsme vyrazili do Polska (Gdyně, Gdaňsk, Sopoty).

💜

Také jsme poprvé vyzkoušeli měsíční road-trip (v Pobaltí), kdy jsme každý týden bydleli na jiném místě. S malinkými dětmi jsem přesuny nesnášela a snažila se jim vyhnout. Ale kluci už jsou větší a zjistili jsme, že si můžeme dovolit dynamičtější cestování.

💜

Od září chodí všichni kluci do školy! Aktuálně 1., 3. a 5. třída. Pro mě osobně obrovská změna k lepšímu. A zároveň to samozřejmě ovlivní naše budoucí cesty.

💜

V únoru 2024 se chystáme na měsíc do tropů. Moc se těšíme.

Chceš další inspiraci k dlouhodobému cestování? Stáhni si ZDARMA 7 tajemství Kanárských ostrovů & Madeiry.

Související příspěvky:

Calima: Saharský prach na Kanárech

Calima je fenomén, kdy se na Kanárské ostrovy dostává saharský prach, který způsobuje “mlhu” a zhoršenou viditelnost. Ze své zkušenosti můžu říct, že se calima

Ještěrka Enrique & příběh sopek

V srdci malebných Kanárských ostrovů, mezi kvetoucími rostlinami a sopečnými skalisky, se skrývá další z hrdinů knihy Plážopedie. Enrique není jen tak obyčejná ještěrka –