DSC07309

5 vychytávek pro práci na cestách

Aneb tohle dej přečíst partnerovi :-). Autorem článku je Pavel (programátor, na cestách pracuje od roku 2017):

“Důležité je vytvořit i na cestách důstojné pracovní podmínky. Za mě je nutností velký monitor a klávesnice.

První rok na Gran Canarii jsem pracoval jen na notebooku a byl jsem z toho rozmrzelý a demotivovaný. Na jednodenní práci samotný notebook stačí, na týden už je to horší, ale na dva měsíce to vážně nechcete. Od té doby bereme místo jednoho kufru dva a přibalujeme náš stařičký 22palcový monitor.

To však přináší další výzvu: potřebujete pracovní stůl, a ten v Airbnb apartmánech obvykle nebývá k dispozici, čest výjimkám. Řešíme to kreativně: stůl vyrobíme z toho, co je po ruce. Často poslouží komoda, ze které vyndáme šuplíky, v horším případě třeba konferenční stůl položený na postel. Jednou jsme koupili asi za 30€ nejlevnější stůl v IKEA.

Pro odpoutání od (často hlučné a divoké) rodinné reality vřele doporučuji kvalitní sluchátka s aktivním tlumením hluku. Zainvestoval jsem do Sony WH-1000 a od té doby jsou mým nepostradatelným společníkem! Pustím si do nich ze Spotify post-rock, soundtracky nebo jinou instrumentální hudbu, případně zvuky přírody, a hluk je pryč.

Pokud ani to nestačí, děti křičí a já potřebuji pracovat, pro takové situace mám nachystaný instrumentální metal :-). Sluchátka samozřejmě využívám i na pracovní hovory přes Teams.

Pro práci je nutný stabilní internet, vždy doporučuji raději ověřit s hostitelem. Pokud bydlíte ve městě, jako záložní řešení poslouží internet z vašich mobilních dat (cena roamingových dat v EU je stejná jako v ČR). Mimo město nemusí být dobrý mobilní signál a pak se musíte plně spolehnout na wi-fi.

Aby vás náročný pracovně-rodinný režim nevyždímal, je nutné v rámci duševní hygieny zařadit do denního režimu i nějakou příjemnou aktivitu, při které se aspoň na hodinu odpojíte, dopřejete si pozitivní zážitek a váš den nebude jen hromada povinností.

U mě to jsou procházky do okolí. Chodím buď po práci, nebo během obědové pauzy. Někdy si jdu místo toho zaběhat nebo zaplavat. Během hodiny se nabiju energií a můj den je o 100% lepší.”

Chceš další inspiraci k dlouhodobému cestování? Stáhni si ZDARMA 7 tajemství Kanárských ostrovů & Madeiry.

Související příspěvky:

Calima: Saharský prach na Kanárech

Calima je fenomén, kdy se na Kanárské ostrovy dostává saharský prach, který způsobuje “mlhu” a zhoršenou viditelnost. Ze své zkušenosti můžu říct, že se calima

Ještěrka Enrique & příběh sopek

V srdci malebných Kanárských ostrovů, mezi kvetoucími rostlinami a sopečnými skalisky, se skrývá další z hrdinů knihy Plážopedie. Enrique není jen tak obyčejná ještěrka –