IMG_0749

Nakupování na Kanárech

Nakupovat na Kanárských ostrovech je jednoduché – snadnější než v Čechách. Ze začátku ale můžete trochu tápat, protože hodně věcí je tu jinak. I my jsme tápali. Věříme, žá vám tento článek usnadní život a adaptaci v novém prostředí.

Potraviny a drogerie

Naše nákupní strategie závisí na tom, kde zrovna bydlíme.

Pokud bydlíme na malé vesničce někde u moře (což je přesně ten typ ubytování, které nás baví), obvykle jsme rádi za jeden obchůdek v docházkové vzdálenosti, kde kupujeme většinou jen pečivo a to, co zrovna urgentně chybí. Zhruba dvakrát týdně doplňujeme zásoby v dobře vybaveném velkém supermarketu (viz níže).

Bydlení ve městě je snadnější – obvykle se najde nějaký Spar nebo podobný obchod kousek od našeho domu. Pak už nejsou velké nákupy tolik potřeba, jen jednou za čas se vyplatí stavit se v supermarketu pro těch pár potravin, které v malých obchodech nenajdete nebo jsou tam zbytečně drahé.

Drogerie je součástí sortimentu supermarketů a běžně se nakupuje tam. Existují i specializované obchody s širším sortimentem, ale v menší míře než v ČR (my je nevyužíváme).

Pozor na neděle – obchody včetně velkých supermarketů mívají o nedělích zavřeno. Výjimkou bývají jen turistické oblasti a jen v sezóně. Nezapomeňte se tedy na neděli předzásobit.

Ceny se nám zdají stejné nebo o kousek levnější než v Čechách. Levnější je zejména ovoce, zelenina, olivový olej, drogerie, ale i základní pečivo.

Pro tipy, jaké potraviny na Kanárech nakupovat, doporučujeme článek 10+1 potravin, které milujeme na Kanárech.

Supermarkety pro velký nákup

K velkým týdenním nákupům na Kanárských ostrovech slouží stejná “svatá trojice” supermarketů jako na pevninském Španělsku: Mercadona, Lidl a Hyperdino.

Supermarkety Mercadona bývají velmi dobře zásobené, najdete tu výbornou sekci ovoce a zeleniny, masa, … a hojnost ve všech směrech. Výhodou je také sekce hotových teplých jídel do krabičky s sebou.

Lidl máme v ČR rádi, kupujeme tam pár specifických potravin, ale ve Španělsku je ještě lepší. Nabízí totiž kombinaci toho dobrého z jihu i severu. Najdete tu vše, pro co milujeme jižanské obchody (super ovoce a zeleninu, typické pečivo, ryby, levný olivový olej, …), ale i “severský” sortiment, který znáte z českého Lidlu a který je v jiných španělských obchodech nedostatkový (ovesné vločky, dobré čokolády, tofu, uzeniny a sýry z celé Evropy…).

Hyperdino je podle naší zkušenosti horší verze Mercadony, i tak vám ale nabídne bohatý výběr a rozumné ceny, a najdete tam dobrou sekci biopotravin.

Velké obchody najdete jen na větších ostrovech. Na La Palmě už velmi sporadicky (jeden Lidl a jedna Mercadona) a na menších ostrovech (La Gomera, El Hierro) vůbec žádné.

V zimě kupujeme pomeranče po pětikilových pytlech… mňam 🙂

Menší a specializované obchody

U menších supermarketů a minimarketů platí lokální pravidla a lokální značky. Z těch mezinárodních najdete ve větším množství Spar (kvalita se liší obchod od obchodu, většinou jde o dobrý standard), z lokálních značek je to např. Suma na La Gomeře, Terencio na El Hierru, Dialprix na Tenerife, Unide na více ostrovech… 

Ve větších městech najdete často trhy, které doporučujeme přinejmenším pro jejich zajímavost a autenticitu, ale také pro nákup lokálních specialit a nejlepšího ovoce a zeleniny. Výborné ovoce a zeleninu najdete také ve specializovaných obchodech – frutería, ale i v normálních obchodech najdete mnoho druhů lokálního ovoce a zeleniny s hrdě vyznačeným kanárským původem.

Obchody se zdravou výživou na Kanárech nechybí, a to ani na těch nejmenších ostrovech a i v malých městech. Hledejte klíčové slovo herbolario. V sortimentu najdete i potraviny, které v ČR běžně kupujeme v normálních obchodech, ale na Kanárech jsme dlouho postrádali, než jsme herbolarios objevili: žitnou mouku, pohanku, jáhly, tofu.

Hračky, papírnictví, domácnost

Pokud potřebujete cokoliv jiného než potraviny nebo oblečení, obvykle to najdete u Číňanů. Na Kanárech (a ve Španělsku) většinou Číňané provozují obchody, ve kterých najdete vše v jednom – papírnictví, hobby market, sport, vybavení domácnosti, hračkářství.

Obvykle tam zamíříme, když chceme koupit cokoliv, co nemají v běžném supermarketu: papíry a fixy, hračky na pláž, lepidlo či šroubovák na malé opravy, prodlužovačku, chybějící výbavu do kuchyně, náhradní stínítko na lampičku (po rozbití původního)… Ceny jsou velice příznivé, kvalita všelijaká, ale najdete tu ve velké míře i španělské produkty, nejen čínské.

Velikost těchto obchodů se velmi liší, od malých krámků na rohu až po velká obchodní centra. Často se tyto obchody jmenují bazar, případně hledejte klíčová slova hogar, china a nezaměnitelný čínský “design”.

Poznámka Báry: Chvíli nám trvalo, než jsme pochopili, že “bazar” neznamená použité zboží z druhé ruky (naopak, vše je nové). V sortimentu najdete mix plastových šmejdů a věcí běžné kvality.

Když jdete dovnitř s dětmi, jde dobré si předem vyjasnit, co potřebujete (třeba právě fixy a papíry). Na cesty bereme omezené množství hraček a kluci pak v obchodě žadoní, že chtějí tohle a tamto…

Při prvních pobytech se mi osvědčilo pořídit plastová autíčka, co se hned zničí. Kluci na vlastní kůži zažili radost a následné zklamání a pochopili, proč tyhle hračky nechci kupovat. Vysvětlování bylo k ničemu, potřebovali vlastní zkušenost :-).

Umělecká tvorba na terase – vše potřebné pořídíte v “bazaru”
Díky “nedostatku” hraček jsou kluci kreativní a vyrábějí všechno možné

Facebookové skupiny

Poznámka Báry: Hodí se při dlouhodobém pobytu a pokud vás baví nákup a prodej přes Facebook. S trochou štěstí seženete třeba koloběžku, odrážedlo, hračky nebo pracovní stůl. Vycházím ze zkušeností kamarádky – mě to moc nebaví, protože je nutné aktivně sledovat nabídky a rychle reagovat. Ale pokud je to váš koníček, určitě vyzkoušejte :-).

My jsme přes Facebook sehnali půjčení auta na azorském ostrově Terceira a v sezoně ušetřili desítky tisíc korun oproti půjčovně. Vše dobře dopadlo, opravdu se to vyplatilo. Půjčovny na Kanárech jsou naštěstí úplně jiná liga – viz článek Pronájem auta.

Související příspěvky:

Kupujeme letenky

Cesta na Kanárské ostrovy a zpátky je významným nákladem ve vašem rozpočtu, dobrá zpráva ale je, že se tady dá velmi dobře ušetřit.

Pronájem auta

Hned v úvodu mám skvělou zprávu: pronájem auta je na Kanárech radost!