DSC04059

Dlouhodobý pobyt na Kanárech – na kolik to vyjde?

Nebudu vás unavovat odpovědí “to záleží” (i když je to pravda). Místo toho vyložím karty na stůl a sepíšu pro vás, kolik naše zimní dvouměsíční pobyty na Kanárských ostrovech stojí nás. A přidám tipy, jak cenu snížit.

120 tisíc za dva měsíce na Kanárech (2 dospělí + 3 děti)… co vy na to?

Naše první dva pobyty na Kanárských ostrovech v letech 2018 a 2019 jsme bydleli vždy dva měsíce na jednom ostrově. Gran Canaria a Tenerife jsou na takto dlouhou dobu ideální. Tímto způsobem se s plným komfortem (pronajaté auto na celou dobu pobytu) jsme se vešli do 120 tisíc za dvouměsíční rodinný pobyt.

Tento článek píšu v únoru 2022 z ostrova El Hierro. Letošní pobyt je složitější a také dražší: během pobytu střídáme tři ostrovy. To znamená hodně přeletů, několik rezervací auta místo jedné dlouhé a kratší ubytování bez možnosti využít měsíční slevu. Náklady na naši cestu se kvůli tomu vyšplhaly ke 180 tisícům. Níže v tomto článku vám detailně náklady rozepíšu.

Tak co, je to hodně nebo málo? Každopádně nepropadejte panice – váš pobyt bude jiný a náklady na něj také.

Jak náklady počítám?

Započítávám jen reálné náklady ubytování, pronájem auta, letenky, náklady na přelet či přeplutí mezi ostrovy a pojištění. Naopak nezapočítávám náklady, které platíme i doma – jídlo, benzín, vstupné na výletech apod.

Vycházím z toho, že samotný život na Kanárech není ani levnější, ani dražší než v Česku. Nakupujeme v běžných obchodech, nechodíme na drahé turistické atrakce, nejíme téměř v restauracích, benzín je tu levný a nespotřebujeme ho moc, protože vše je blízko.

Možná je život na Kanárech dokonce levnější – odpadnou vám nákupy “potřebných” věcí na e-shopech, nechodíte na snídani nebo kafíčko s kamarádkou (spíš se tu sejdete se spřízněnou rodinou na pláži nebo na výletě), pracující pánové neutrácejí za oběd v restauraci, snídaně, kafe, svačinky atd.

Hlavní položky vašeho rozpočtu a jejich cena

  • Ubytování
  • Pronájem auta
    • Cena cca 15 tisíc za měsíc
    • Detailně probíráme v článku Pronájem auta
  • Letenky
    • Přímý let: cca 25 tisíc za celou rodinu (5 osob) jedním směrem
    • Nízkonákladový let s jedním přestupem: cca 10-15 tisíc (za 5 osob)
    • Detailně probíráme v článku Kupujeme letenky
  • Pojištění
  • Cesty mezi ostrovy
    • Trajekt: cca 5 tisíc za celou rodinu a jednu cestu
    • Letecky: cca 8 tisíc
    • Detailně probíráme v článku Doprava mezi ostrovy
    • Doporučujeme alespoň při prvním pobytu zůstat na jednom ostrově

Případová studie – naše cesta v roce 2022

V roce 2022, jsme si naplánovali 3 týdny na Lanzarote, 4 týdny na El Hierru a nakonec 2 týdny na Gran Canarii. Připomínám tedy, že tato cesta byla kvůli dvěma přejezdům mezi ostrovy a většímu množství kratších rezervací ubytování a aut nadstandardně drahá.

LetenkyCelkem 29 893 Kč
Let Praha – LanzaroteRyanair Praha – Barcelona – Lanzarote15 043 Kč
Let Gran Canaria – PrahaEurowings s přestupem v Německu14 850 Kč
UbytováníCelkem 84 671 Kč
Lanzarote 21 dníAirbnb Arrecife32 792 Kč
El Hierro 29 dníAirbnb La Caleta30 948 Kč
Gran Canaria 15 dníAirbnb Arinaga20 931 Kč
Cestování mezi ostrovyCelkem 19 106 Kč
Lanzarote – El HierroBinter, přestup Tenerife, pro daný termín byl už dostupný jen dražší tarif Flexible10 712 Kč
El Hierro – Gran CanariaBinter, přímý let8 394 Kč
Pronájem autaCelkem 40 495 Kč
Lanzarote 21 dníFiat Qubo, Plus Car (rezervovali jsme pozdě, ceny Cabrera Medina už byly astronomické)16 172 Kč
El Hierro 29 dníOpel CrosslandX, Cabrera Medina16 120 Kč
Gran Canaria 15 dníOpel CrosslandX, Cabrera Medina8 203 Kč
PojištěníAXA Excelent na celý rok3 364 Kč
Celkové náklady177 529 Kč

Tipy pro váš levnější pobyt

Nejlepší cenu získáte, když budete dodržovat tyto principy:

  • Začněte včas – plánujte a rezervujte cestu ideálně půl roku předem. Získáte nejlepší nabídky ubytování (později už budou obsazené) a nejlevnější pronájem auta. U letenek je to alchymie – někdy najdete nejnižší cenu s půlročním předstihem, jindy je lepší ještě pár měsíců počkat.
  • Pokud to jde, zůstaňte na jednom ostrově. Zejména Gran Canaria a Tenerife vybízí k několikaměsíčnímu pobytu, nemusíte se bát, že byste se tu po měsíci nudili. Ušetříte nejen za přesun mezi ostrovy, ale díky slevám za delší pobyt budete mít levnější také ubytování a pronájem auta.
  • Využívejte měsíční slevy na Airbnb. Pokud to dává smysl, ubytujte se v každé destinaci minimálně na 28 dnů. Ubytování tak bude až o polovinu levnější.
  • Zamyslete se nad pronájmem svého bytu v Čechách po dobu vaší nepřítomnosti. Jednou se nám podařilo náš byt pronajmout známým, příjemně nám to kompenzovalo náklady. Můžete se i zamyslet nad pronájmem přes Airbnb, ale v takovém případě potřebujete parťáka na úklid a řešení potíží.
  • Pracujte z Kanárů na dálku. Pobyt na Kanárských ostrovech pro nás není jedna dlouhá dovolená. Pavel (autor tohoto článku) normálně pracuje na dálku, s lehce sníženým úvazkem. Díky tomu, že vydělané peníze částečně vykompenzují náklady, nemusíme moc sahat do úspor. A zároveň práce nabízí prostor pro odpočinek od dětí a vstřebání zážitků z výletů (a naopak). Více viz článek Kanárské ostrovy z pohledu pracujícího manžela.
  • Je to pořád moc drahé? Pak doporučujeme omezit nebo úplně vypustit pronájem auta, případně i zvážit možnosti alternativního bydlení zdarma.
Zima na Kanárech – tu pohodu chceš zažít (opakovaně :-))
Související příspěvky:

Kupujeme letenky

Cesta na Kanárské ostrovy a zpátky je významným nákladem ve vašem rozpočtu, dobrá zpráva ale je, že se tady dá velmi dobře ušetřit.

Pronájem auta

Hned v úvodu mám skvělou zprávu: pronájem auta je na Kanárech radost!