Chcete vzít děti do Španělska? Začněte tímto článkem

Varování na úvod: Pozor, Španělsko je silně návykové :). Tuhle zemi jsem navštívila několikrát a dnes vám přináším výběr toho nejlepšího, co jsme zažili s dětmi.

Mojácar Playa

Praktické informace – doprava, ubytování a kolik vás to bude stát

Letenky vyhledáváme přes azair.cz a kupujeme je několik měsíců předem. Létáme obvykle s Ryanairem. Let z Prahy do Malagy nás vyšel na 9500 Kč, zpět jsme letěli za 9000 Kč. Cena zahrnuje: 4 osoby + 1 dítě do 2 let (nemá nárok na vlastní sedadlo), 1 kufr (20 kg), 4 příruční zavazadla (10 kg). Zdarma jsme přepravili kočárek, dvě autosedačky, podsedák a cestovní postýlku. Když jsme tu hromadu věcí vezli k přepážce Nadrozměrná zavazadla, vážně jsem pochybovala, že nebudeme nic platit. Ale je to tak 🙂

Ubytování jsme hledali na Airbnb podle těchto kritérií – minimálně 3+kk po rekonstrukci, vybavená kuchyň, pračka, wifi, pláž do 10 minut pěšky, dostupný supermarket. Před rezervací si vybranou lokalitu prohlížíme na Google Street View (bohužel nefunguje v Německu – kvůli ochraně osobních údajů). Za ubytování v Mojácar Playa jsme zaplatili něco přes 18 000 Kč měsíčně, což je výjimečná cena. Běžně se dostanete na dvojnásobek této částky.

Auto jsme si půjčili přes centauro.net.

Let do Malagy

Nejkrásnější pláže

Pěknou písčitou pláž najdete ve Španělsku bez problémů. My jsme nejvíce času strávili tady. Příjemné městské pláže (s možností zajímavé procházky po okolí) nabízí např. Garrucha, Águilas, Carboneras nebo Puerto de Mazzarón. Pokud nechcete do města, vyzkoušejte Čtyři zátokyPlaya de los Muertos, Playa de Macenas nebo nebo pláže v okolí majáku na Cabo de Gata.

Mojácar Playa

Nejúžasnější památky – to musíte vidět

Určitě nevynechejte pevnost Alcazaba v Almeríi (kde je navíc vstup ZDARMA), římský amfiteátr v Cartageně, hrad Lorca a katedrálu a secesní kasino v Murcii.

Pevnost Alcazaba

Pevnosti – super zábava pro děti (za pár eur nebo zdarma)

Moc doporučujeme tyhle 4 pevnosti a 1 malý hrad: Águilas, Pulpí, Carboneras, Garrucha, Cartagena.

Castillo de San Juan v Águilas

Příroda

Španělsko není země, kde budete s dětmi trávit víkendy v přírodě. Je fajn s tím počítat. Krajina na jihu Španělska vypadá převážně takhle. Nejkrásnější kus přírody, který jsme tu viděli, je určitě přírodní park Cabo de Gata. Ať už v parku pojedete kamkoliv, neuděláte chybu. Články o Cabo de Gata najdete tady – Playa de los Muertos, Playa del Algarrobico, Las NegrasFaro de Cabo de Gata, Rodalquilar. Kromě toho jsme s dětmi zajeli na okraj parku Sierra Espuňa a do nádherné pouště Tabernas.

Poušť Tabernas

Alternativa – ruiny a opuštěná místa

Chápu, že tenhle tip nezaujme všechny. Pokud to ale máte podobně jako my, budou se vám líbit ruiny filmových kulis v poušti Tabernasopuštěný hotel na Playa del Algarrobico, opuštěný důl na zlato Rodalquilar, rozestavěné apartmány v El Calón nebo tahle pobřežní silnice.

Opuštěný hotel na Playa del Algarrobico
Související příspěvky:

Rozhovor o Bali (s Karin Tománkovou)

První polovina rozhovoru s Karin je veřejně dostupná jako video na YouTube a podcast (stahujte ZDE nebo ve vaší aplikaci pro poslech podcastů). Pokud už